DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Iniciatīva „Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā: filmas “Dvēseļu putenis” apmeklējums

2019.gada 19. decembrī iniciatīvas “Latvijas skolas soma” ietvaros 9.,11. un 12. klašu skolēni apmeklēja kinoteātri “Silverscreen”, kur noskatījās pēc strēlnieka Aleksandra Grīna romāna motīviem uzņemtu vēsturisku kara drāmu “Dvēseļu putenis” (režisors Dzintars Dreibergs). Tā bija lieliska iespēja tuvāk iepazīt gan daiļdarba ekranizējumu, gan mūsu valsts svarīgo vēstures posmu.

Filma ir vērienīga vēstures stunda katram Latvijas iedzīvotājam, tā apliecina latviešu nesalaužamo spītu, dzimtenes mīlestību un varonību. Filma atspoguļo latviešu tautas cīņu par neatkarību un to, ka Latvijas valsts esamība nav pašsaprotama. Tā izved cauri vēsturiskajiem notikumiem, padarot tos par personīgo pieredzi. Sešpadsmitgadīgais Artūrs Vanags dodas strēlniekos un kopā ar draugiem cīnās par brīvību. Saviļņojošais stāsts ļauj skatītājam pieaugt kopā ar Artūru un jaundibināto Latvijas valsti, vērojot dzīvi ierakumos zēna acīm, pašaizliedzīgi stājoties pretī ienaidniekam, meklējot īstu mīlestību un mācoties novērtēt brīvības cenu.

Pēc filmas noskatīšanās skolēni apsprieda to, kā vēsturiskie notikumi var ietekmēt pašu cilvēku, viņa uzskatus, dzīvi, jūtas. No vienas puses, cilvēks ir valsts daļa, kas pakļaujas likumiem un noteikumiem, bet, no otras puses, viņš pats var pieņemt lēmumus, no kuriem ir atkarīga valsts vēsture. Filma lika jauniešiem aizdomāties, ko viņiem nozīmē dzimtene, ko viņi spēj darīt savas zemes labā.

Iegūtās zināšanas un emocionālo pārdzīvojumu skolēni varēs izmantot arī mācību procesā, īpaši klases stundās, vēstures un literatūras stundās. Paldies iniciatīvai „Latvijas skolas soma” par iespēju noskatīties šo lielisko filmu.

Sagatavoja Jeļena Bernāne, 11. klases audzinātāja