DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Iniciatīva “Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā: Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja apmeklējums

 

2019.gada 4. decembrī iniciatīvas „Latvijas skolas soma” ietvaros 2.c klases skolēni kopā ar klases audzinātāju Viktoriju Mikuļinu, skolotāju Diānu Balalaikinu un sociālo pedagoģi Ludmilu Voicehovsku apmeklēja Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju, kur piedalījās interaktīvajā programmā „Vecās fotogrāfijas stāsts”.

Programmas vadītāja pastāstīja par fotogrāfijas tapšanas vēsturi, kas, kā uzzināja skolēni, sākās 18. gadsimta sākumā. Muzeja darbiniece arī parādīja prezentāciju, kurā audzēkņi varēja redzēt vecāko fotogrāfiju, ko, eksperimentējot ar dažādiem materiāliem un procesiem, izveidoja Josifs Niepce (Joseph Niepce). Lai uzņemtu un izgatavotu fotogrāfiju, vajadzēja aptuveni 8 stundas. Arī skolēniem pastāstīja par dažiem fotogrāfiem un to ieguldījumu fotografēšanas procesa attīstībā. Viņi uzzināja, ka vecās fotogrāfijas tika izgatavotas uz metāla platēm, uz stikla, procesā tika izmantots sudrabs, želatīns un asfalts. Skolēni saprata, ka fotogrāfijas tapšanai galvenais faktors ir gaisma. Bērni aplūkoja pirmo fotoaparātu (kamera obskura) un iepazinās ar fotokameru modeļiem no Romualda Poņatovska privātkolekcijas.

Nodarbības laikā bija iespēja izbaudīt, kā tapa fotogrāfija pagātnē, un izveidot fotogrāfiju bez fotokameras – cianotipijas tehnikā. Uz papīra, kas apstrādāts ar speciālo pārklājumu, skolēni izvietoja dažādus siluetus. Pēc tam kartiņu apstrādāja ultravioletajā starojumā.

Katrs skolēns atklāja sev ko interesantu, ieguva jaunas zināšanas. Paldies iniciatīvai “Latvijas skolas soma” par šādu iespēju.

Sagatavoja Viktorija Mikuļina, 2.c kl. audzinātāja