DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Lekcija „Kā mēs sargājam Latviju?”

2019. gada 4. decembrī Daugavpils 16. vidusskolā 10.-12. klašu skolēniem bija iespēja noklausīties lekciju „Kā mēs sargājam Latviju?”.

Tā ir īpaši veidota lekcija, kuras mērķis ir veicināt skolēnu izpratni par aizsardzības nozari un tās aktualitātēm, Latvijas dalību NATO, kolektīvo aizsardzību un citiem aizsardzības nozares jautājumiem, veidojot dialogu ar skolēniem par viņus interesējošiem jautājumiem. Šogad lekcijas Latvijas vidusskolās Aizsardzības ministrija rīko sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotiem spēkiem un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu.

Lekcijas laikā valsts aizsardzības civilais eksperts pastāstīja jauniešiem par visaptverošo valsts aizsardzību un sabiedrības rīcību krīzes situācijā (tai skaitā, ko iesākt pirmajās 72 stundās). Papildus tam tika stāstīts par aizsardzības nozari un galvenajiem drošības izaicinājumiem, Latvijas Neatkarības karu un tā simtgadi, sabiedroto spēku klātbūtni Latvijā, Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes lomu Latvijas aizsardzībā. Lekcijā piedalījās arī NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīri (no Kanādas un Spānijas), kuri jauniešiem stāstīja par savu pieredzi, pildot dienesta pienākumus Latvijā, un sadarbību ar Nacionālo bruņoto spēku karavīriem.

Lekcijas laikā jaunieši ar interesi klausījās stāstītajā gan latviešu, gan angļu valodā. Noslēgumā skolēni uzdeva dažādus jautājumus  gan lektoram, gan sabiedroto spēku karavīriem.

Paldies Aizsardzības ministrijai par rīkoto lekciju un sabiedroto spēku karavīriem par viesošanos Daugavpils 16. vidusskolā!

Sagatavoja pedagoģe karjeras konsultante Anželika Anufrijeva