DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Iniciatīva “Latvijas skolas soma”16.vidusskolā: izrādes “Apķērīgā mīlniece” apmeklējums

2019.gada 15.novembrī iniciatīvas “Latvijas skolas soma” ietvaros 9.-12.klašu skolēni devās uz Daugavpils teātri, lai iepazītu teātra mākslu un tās īpatnības, paaugstinātu savu kultūras līmeni un paplašinātu redzesloku.

Audzēkņi noskatījās seno laiku komēdiju spāņu gaumē „Apķērīgā mīlniece”, kas veidota pēc Lope de Vegas lugas motīviem (izrādes režisori  Oļegs Šapošņikovs, Juris Jonelis, Daniels Busato (Spānija)). Izrāde bija ne tikai viegla izklaide, gandrīz vodeviļa, bet arī ceļojums telpā un laikā. Skatuves noformējums, kostīmi un aktieru spēles maniere pietuvināti tam, kā tas bija pirms 500 gadiem. Bet pats galvenais – tie ir neglābjami iemīlējušies varoņi, dueļi skaistās dāmas dēļ, intrigas un, protams, laimīgas beigas, kad, pārvarot neiedomājamas likstas, visi mīlētāji paliek kopā.

Pirms teātra apmeklējuma skolēni iepazinās ar lugas sižetu, teātri kā mākslas veidu, kā arī guva informāciju par Daugavpils teātra aktieriem. Patīkami, ka lomas spēlē arī mūsu skolas absolventi. Izrādes laikā skolēni uzmanīgi sekoja sižetam, emocionāli reaģēja uz varoņu izdarībām, ieklausījās vārdu spēlēs, baudīja dejas un dziesmas. Interesi un saviļņojumu izraisīja arī dekorācijas un gaismas efekti.

Pēc izrādes, daloties iespaidos, skolēni diskutēja par lugas reminiscencēm mūsdienu dzīvē, apsprieda aktieru spēli un dekorācijas. Katrs atrada sev tuvu jautājumu, par ko ir vērts aizdomāties. Skolēni jutās gandarīti.

Iegūtās zināšanas un emocijas noderēs arī mācību procesā: vēstures, literatūras, latviešu, krievu un angļu valodas stundās. Paldies iniciatīvai “Latvijas skolas soma” par iespēju apmeklēt teātri, tā ir lieliska dāvana skolēniem Latvijas simtgadē.

Sagatavoja Anželika Anufrijeva, 12. kl. audzinātāja