DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Iniciatīva “Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā: Krāslavas  apmeklējums.

2019.gada 9. novembrī iniciatīvas “Latvijas skolas soma” ietvaros 6.b un 7.a klases skolēni apmeklēja vienu no krāšņākajām Latgales pilsētām – Krāslavu. Mācību ekskursijas mērķis bija iepazīt pilsētas, kuru sauc par “Latgales Šveici”, vēsturi un kultūru.

Sākumā mēs apmeklējām Krāslavas pili, grāfu Plāteru rezidenci, kura ir 18.gadsimta arhitektūras piemineklis. Pili sākuši celt Konstantīna Ludviga Plātera laikos (1765.g.), tomēr tā tika uzcelta tikai 1791.gadā. Pils atrodas muižas pakalna virsotnē, tā saucamajā Teātra kalniņā, no kura paveras brīnišķīga liktenīgas upes Daugavas apkārtne. Ļoti žēl, ka pils netika atvērta apmeklētājiem. Gids mums pastāstīja, ka zem sienu apmetumu slāņiem tika atrasti unikāli 18.gadsimta gleznojumi ar Romas skatiem, kuriem nav līdzīgu visā Latvijā. Nesen pilī tika uzsākti atjaunošanas darbi. Nākotnē mēs vēlreiz gribētu apmeklēt jau restaurēto Krāslavas pili.

Pēc tam skolēni devās uz keramiķu Pauliņu darbnīcu, kur ar interesi vēroja amatnieku meistarklasi – māla vāzes tapšanas procesu. Apmeklējām arī  Leļļu muzeju, kas  atrodas Krāslavas tūrisma centra bēniņos. Meitenes bija sajūsmā. Vairāk nekā 1000 porcelāna leļļu figūriņu no dažādām pasaules valstīm demonstrē apmeklētājiem tautu kultūru un tradīciju īpatnības. Leļļu varoņu tematika ir dažāda: līgavas un līgavaiņi, pazīstamie literārie varoņi, pasaku varoņi u.c. Šo brīnišķīgo leļļu valstību mēs ilgi atcerēsimies!

Iegūtās zināšanas noderēs arī mācību procesā: latviešu valodas, literatūras, sociālo zinību un vēstures stundās.

Paldies iniciatīvai “Latvijas skolas soma” par iespēju apmeklēt  Krāslavu. Iniciatīva „Latvijas skolas soma” ir lieliska dāvana  Latvijas skolēniem.

Sagatavoja Svetlana Zarjanova, 6.b kl. audzinātāja,

un Alla Nipāne, 7.a kl. audzinātāja