DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Iniciatīva “Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā: izrādes “Hamlets” apmeklējums

3. maijā mūsu skolas 11. klases skolēniem iniciatīvas „Latvijas skola soma” ietvaros bija iespēja noskatīties izrādi „Hamlets” Daugavpils teātrī.

„Būt vai nebūt?” – frāze, ko ir dzirdējis ikviens. Pirms vairākiem gadsimtiem sarakstīta Viljama Šekspīra luga „Hamlets” vēl aizvien nav zaudējusi savu aktualitāti. Iestudējumā tiek attēlota galvenā varoņa Hamleta iekšējā cīņa starp vēlmi atriebt sava tēva nāvi un bezspēcību pret visas karaļvalsts samaitātību. Hamlets mēģina rast atbildes arī uz vairākiem mūžīgajiem jautājumiem: Kas notiek ar cilvēka garu pēc nāves? Vai taisnīga atriebība attaisno noziegumu? Vai ir jēga cīnīties ar likteni, vai vienkāršāk ir ar to samierināties? Vai nāve ir nāves vērta un dzīve – dzīvošanas?

„Hamletu” iestudējusi avangardiska poļu režisore Lucina Sosnovska. Darbība notiek uz Lielās zāles skatuves, uz kuras atrodas arī skatītāji. Notikumi norisinās viduslaiku Elsinorā, taču darbībā, varoņu dialogos un monologos, tērpos un dekorācijās ievītas mūsdienu dzīves reālijas.

Pēc izrādes skolēni, daloties iespaidos, apsprieda Viljama Šekspīra traģēdijas mūsdienīgu interpretāciju, aktieru spēli, dekorācijas un gaismas efektus. Iegūtās zināšanas viņiem noderēs arī mācību procesā: literatūras un valodas stundās.

Paldies iniciatīvai “Latvijas skolas soma” par iespēju apmeklēt teātri. Iniciatīva „Latvijas skolas soma” ir lieliska dāvana skolēniem valsts simtgadē.

Sagatavoja Anželika Anufrijeva, 11. kl. audzinātāja