DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Iniciatīva “Latvijas skolas soma”16.vidusskolā: filmas “Bille” demonstrēšana

Aprīlī mūsu skolas 9.–12. klašu skolēniem bija iespēja noskatīties filmu “Bille” (tapusi kā Latvijas, Lietuvas un Čehijas kopražojums), kas uzņemta pēc rakstnieces un dzejnieces Vizmas Belševicas daļēji autobiogrāfiskā romāna “Bille” motīviem. Tas ir smeldzīgs un dzīvi apliecinošs, asprātīgs un cerību pilns stāsts par bērna pieaugšanu un attiecībām ar pasauli Latvijā pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu nogalē.

Galvenā varone – mazā septiņgadniece Bille – ir cīnītāja. Viņa dzīvo pasaulē, kurā bagātiem ir savas ielas un nabagiem – savas. Meitene ir iemācījusies sadzīvot ar nabadzību, viņai ik dienu sevi jāpierāda un jāapliecina, taču visvairāk Bille ilgojas pēc vecāku mīlestības un atzinības.  Par spīti grūtajai ikdienai Bille nezaudē dzīvesprieku. Kopā ar draugiem viņa dodas meklēt sapņu zemi Leiputriju, izpriecājas gadatirgū un uzsāk mācības pirmajā klasē. Meitenei ir sapnis – pierādīt sevi, izlauzties no mazvērtības žņaugiem. Billes personības ceļš pretī izaugsmei vijas cauri sarežģītam Latvijas vēstures posmam.

Šī filma ir veltījums mums šodien, kas atgādina un liek aizdomāties par īstenām vērtībām – iecietību, uzupurēšanos, nepieciešamību sevi apliecināt. Pēc noskatīšanās skolēni aktīvi apsprieda gan laikmeta atainojumu filmā, gan mazās Billes sapņus un attieksmi pret dzīvi. Tas ļāva viņiem dziļāk ieskatīties savā iekšējā pasaulē un vērīgāk palūkoties uz to, kas notiek viņiem apkārt. Iegūtās zināšanas un izjustie pārdzīvojumi noderēs arī mācību procesā: literatūras, valodas un vēstures stundās. Paldies iniciatīvai “Latvijas skolas soma” par lielisku iespēju.

Sagatavoja Anželika Anufrijeva, 11.kl.audzinātāja,
 Žanna Ugarenko, 9.a kl. audzinātāja