DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Iniciatīva “Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā: mūzikla “Džeina Eira” apmeklējums

5.aprīlī mūsu skolas 8.–11. klašu skolēniem iniciatīvas „Latvijas skolas soma” ietvaros bija iespēja noskatīties izrādi “Džeina Eira” (režisors Oļegs Šapošņikovs) Daugavpils teātrī.

Mūzikls pēc angļu rakstnieces Šarlotes Brontē 1847. gadā publicētā romāna „Džeina Eira” stāsta par garā spēcīgo Džeinu Eiru – bāreni, kas uzaugusi patversmē un kļuvusi par noslēpumaina Ročestera kunga guvernanti. Viņa ar pašcieņu pārvar iekšējo cīņu starp vēlmi ļauties mīlas jūtām un nezaudēt savu godu. Šajā izrādē lomas vienlaicīgi tiek attēlotas vairākās dimensijās: personāža emocijas uz skatuves ataino gan dramatiskais aktieris, gan solists ar vokālo izpildījumu, gan dejotājs caur savu plastiku. Šis paņēmiens palīdzējis paspilgtināt emocijas un veidot piesātinātāku iespaidu par personāžu.

Mēs vērojām lielisku aktierspēli un dejotāju plastiku, baudījām brīnišķīgu vokālu (mūziklā piedalās solisti no Daugavpils, Rīgas un Minskas). Bija tik daudz emociju! Skatītāji ar sajūsmu kliedza: “Bravo”, apbrīnojot izrādi un pateicoties aktieriem par brīnišķīgu izpildījumu.

Pēc izrādes skolēni ieinteresējās par mūzikla žanru, Šarlotes Brontē daiļradi. Daloties iespaidos, viņi apsprieda aktieru spēli, dejas, vokālu, kā arī dekorācijas. Iegūtās zināšanas noderēs arī mācību procesā: literatūras, valodas, mūzikas un vizuālās mākslas stundās.

Paldies iniciatīvai “Latvijas skolas soma” par iespēju apmeklēt teātri. Iniciatīva „Latvijas skolas soma” ir lieliska dāvana skolēniem valsts simtgadē.

Sagatavoja Žanna Ugarenko, 9.a kl. audzinātāja,

Anželika Anufrijeva, 11.kl. audzinātaja