DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Dzimtās valodas diena

Starptautiskā dzimtās valodas diena visā pasaulē tiek svinēta 21.februārī. Tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību dzimtās valodas skaistumam, kam piemīt tikai tai raksturīga noskaņa, bagātība un spēks.

Mūsu skolā dzimtās valodas dienā notika tematiskās stundas. Latviešu un krievu valodas, literatūras un klases stundās norisa dažādas aktivitātes. 1. un 2.kl. skolēni iztēlojās valodu kā dzīvu būtni un vizualizēja to zīmējumos “Mana dzimtā valoda”, 3.-5. kl. audzēkņi spēlēja “Vārdu paslēpes”. Liela interese bija 4.a kl. skolēniem, kuri kopā ar skolotāju Žannu Ugarenko darbnīcā sacerēja vecās pasakas jaunās skaņās. 6. un 7. klases varēja izmēģināt sevi dzejoļu deklamēšanas mākslā, savukārt 7.a kl. skolēni ar skolotāju Valentīnu Lipkoviču baudīja A.Puškina dzejoļus, kurus deklamēja aktieris I.Smoktunovskis. Lielu atsaucību guvusi darbnīca „Citātu lādīte par dzimto valodu”, kurā darbojās 8. un 9.klašu skolēni. Vidusskolēniem bija iespēja izteikt savu viedokli par dzimto valodu, piedaloties diskusijā „Runāt pareizi ir moderni”.

Galvenā dienas atziņa ir tāda, ka dzimtajai valodai ir īpašs skanējums un spēks, tās zināšanas ir pamats citu valodu apguvei, kas savukārt sekmē veiksmīgas saziņas veidošanu.

Sagatavoja Anželika Anufrijeva, latviešu valodas un literatūras MK vadītāja

un Žanna Ugarenko, krievu valodas un literatūras MK vadītāja