DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Iniciatīva “Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā – Jāņa Jaunsudrabiņa muzeja «Riekstiņi» apmeklējums

Šī gada 4.februārī iniciatīvas «Latvijas Skolas soma» ietvaros 5.c, 8. un 10. klašu skolēniem, kuri aktīvi piedalās nacionālajos un starptautiskajos e-Twinning projektos, bija lieliska iespēja apmeklēt Neretas rakstnieka, dzejnieka un mākslinieka Jāņa Jaunsudrabiņa muzeju «Riekstiņi». Braucienā piedalījās arī  skolotāji Svetlana Rudjko, Karīna Gomola un Sergejs Kiseļovs.

Bērni uzzināja, ka atmiņu tēlojuma „Baltā grāmata” un dzejas kolekcijas autors dzīvoja ilgu un interesantu dzīvi. Pirmā pasaules kara laikā devās bēgļu gaitās uz Ziemeļkaukāzu, uzturējās Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku. Otrā pasaules kara laikā viņš bija spiests doties uz Vāciju, kur arī nomira 85 gadu vecumā. 1977. gadā tika pārbedīts Neretas kapos.

Viensēta „Riekstiņi”, kurā rakstnieks, dzejnieks un mākslinieks dzīvoja 7 gadus un iedvesmojās no apkārtnes  ainavām, atrodas tālu no apdzīvotajām vietām.  Vērojot bezgalīgus plašumus un baltu sniegu, kas aptver visu apkārt, skolēni secināja, ka iedvesmots no apkārtnes J.Jaunsudrabiņš deva atmiņu tēlojumam šādu nosaukumu – «Baltā grāmata».

Gide Ilze interesanti pastāstīja par to, kā vecos laikos audzēja rudzus un pēc tam cepa maizi. Viņa parādīja visus seno latviešu darbaspēka instrumentus, parādīja J.Jaunsudrabiņa gleznu reprodukcijas  un dāvināja katram nelielu dzejoļu grāmatu.

Skolēni bija apmierināti ar braucienu. Iegūtās zināšanas viņi varēs izmantot gan literatūras, gan vizuālās mākslas , mājturības un tehnoloģiju stundās.

Sagatavoja Karīna Gomola, 5.c klases audzinātāja

un Svetlana Rudjko, ģeogrāfijas un dabaszinību skolotāja