DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Iniciatīva “Latvijas skolas soma”16.vidusskolā: baleta “Riekstkodis” apmeklējums

1.decembrī  9.a klases skolēniem,  pateicoties iniciatīvai ,,Latvijas skolas soma”,  bija iespēja noskatīties Pētera Čaikovska  baletu “Riekstkodis” Latvijas Nacionālajā operā.

Pirms brauciena skolēni iepazinās ar Latvijas Nacionālās operas un baleta teātra vēsturi. Operas tradīciju pirmsākumi Latvijā meklējami 18. gadsimtā, kad Kurzemes hercogistē notiek pirmās muzikālās izrādes un Rīgā parādās pirmās ceļojošās operas trupas. 1782.g. tiek atklāta Pilsētas vācu teātra ēka, kur notiek gan dramatiskā teātra, gan operas un baleta izrādes. 2001.g. tiek pabeigts mūsdienīgs piebūvju komplekss, kas piedāvā jaunas telpas tehniskajam un radošajam personālam, kā arī Jauno zāli ar 300 skatītāju vietām plaša profila mākslas projektu realizēšanai.

«Riekstkoža» libreta pamatā ir vācu romantisma laikmeta rakstnieka Ernesta Teodora Amadeja Hofmaņa pasaka «Riekstkodis un peļu ķēniņš». «Riekstkodis» — Čaikovska pēdējais balets. Ar šo savu darbu Čaikovskis nebija apmierināts, taču tas visā pasaulē ir guvis ļoti lielu ievērību un atzinību.

Baleta darbība notiek Rīgā — te jūtama pilsētas senlaicīgo ielu gaisotne. Ziemassvētku vakarā Marija saņem dāvanā lelli – Riekstkodi. Rotaļlietas zem eglītes atdzīvojas, un sākas brīnumaini piedzīvojumi — istabā iebrūk peļu armija, Riekstkodis pārvēršas par princi un aizved Mariju  uz pasaku zemi. Orķestra  diriģents ir Mārtiņš Ozoliņš, Latvijas Nacionālās operas un baleta  galvenais diriģents.

Brīnišķīgā  P.Čaikovska mūzika, Ziemassvētku noskaņas dvēselē un uz skatuves, baleta trupas meistarība – tas viss nevarēja atstāt  vienaldzīgu nevienu. Pēc izrādes skolēni  aktīvi apsprieda baletdejotāju spēles un dejas mākslu, kā arī tērpus un dekorācijas, daloties iespaidos. Iegūtās zināšanas noderēs arī mācību procesā: literatūras, mūzikas un vēstures stundās. Paldies   iniciatīvai “Latvijas skolas soma” par iespēju apmeklēt  Latvijas Nacionālo operu un baletu.     Iniciatīva „Latvijas skolas soma” ir lieliska dāvana skolēniem valsts simtgadē.

Sagatavoja Žanna Ugarenko, 9.a kl.audzinātāja