DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Iniciatīva “Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā: Daugavpils cietokšņa apmeklējums

Viens no projekta „Latvijas skolas soma” ir iespēja klātienē izzināt un iepazīt Latviju, tāpēc 8.a klases skolēni 29.11.18. devās tematiskajā ekskursijā pa Cietoksni, ar mērķi izpētīt savas dzimtās pilsētas nozīmīgākos objektus.

Ekskursija sākās Daugavpils Cietokšņa informācijas centrā, kurš pēc gida stāstītā, esot bijis ūdenstornis. No trim akām pie Daugavas ar tvaika mašīnas palīdzību tika piepildīts rezervuārs, kurā ietilpa 3000 spaiņu.

Informācijas centrā uzzinājām par Cietokšņa vēsturi. Šeit varēja apskatīt arī nelielas ekspozīcijas ar vēsturiskiem materiāliem , fotogrāfijas, maketus.

Daugavpils Cietoksnī izvietojās četri vārti, kas nosaukti imperatora vārdā . Vieni no tiem ir Nikolaja vārti, caur kuriem iebrauca ceļotāji no Eiropas.

Cietokšņa teritorijā atradās dažādas noliktavas. Vienā no tām glabājās šaujampulveris, kurš atradās speciālās mucās. Telpa bija ierīkotā tā, lai pasargātu pulveri no uguns un mitruma.

 Noliktavu telpas par dzīvesvietu ir iemīļojuši sikspārņi.

Cietoksnī atrodas arī mūsdienu vides objekts — „Cietokšņa spoks”. Baltais zirgs simbolizē spēku un lepnumu, jo būvējot Cietoksni zirgi veica vissmagākos darbus.

Ekskursijas noslēgumā bija iespēja nofotografēties pie šī mākslas objekta.

Sagatavoja Inese Fellaha, 8.a kl.audzinātāja