DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

eTwinning ikgadējā starptautiskā konference

No 24. līdz 27.oktobrim Varšavā, Polijā notika eTwinning ikgadējā starptautiskā konference. Konferences tēma: ,,Kur pagātne satiekas ar nākotni’’ (ETWINNING AND OUR HERITAGE: WHERE THE PAST MEETS THE FUTURE). ES komisārs izglītības, kultūras, jaunatnes un sporta lietās Tibors Navracsics teica: ,,Mūsu kultūras mantojums – tas ir vairāk nekā atmiņas par pagātni – tā ir atslēga uz mūsu nākotni.’’

Vairāk nekā 500 skolotāju no visas Eiropas, nacionālo un Eiropas eTwinning projektu uzvarētāji un finālisti, eTwinning Nacionālā Atbalsta dienesta pārstāvji apsprieda izglītības iestāžu sadarbību, izmantojot projektu, lai saglabātu un nodotu nākamajām paaudzēm kultūras mantojumu, kam ir liela loma Eiropas nākotnes veidošanā.

Starp Latvijas delegācijas skolotājiem un dalībniekiem bija 6 “Nacionālās eTwinning balvas 2018” finālisti. Mūsu pilsētu pārstāvēja Daugavpils 16.vidusskolas direktores vietniece izglītības jomā un matemātikas skolotāja Regīna Urbanoviča ar projektu “The magic world of quadrangles” (“Brīnumainā četrstūru pasaule”).

Dodoties uz konferenci, bija prieks dzirdēt paziņojumu, ka Daugavpils 16.vidusskola ir apbalvota ar Eiropas Kvalitātes sertifikātu par lielisku darbu  eTwinning projektā “Brīnumainā četrstūru pasaule”. Tas nozīmē, ka skolēnu, skolotājas Regīnas Urbanovičas  darbs un skola ir atzīta visaugstākajā Eiropas līmenī. Turklāt  projekts “Brīnumainā četrstūru pasaule” tiks izrādīts vietnē  www.etwinning.net.

Konferences atklāšanā uzstājās Polijas Aizsardzības ministre Anna Zalevska. Viņa uzsvēra, ka eTwinning Eiropā ir sasniedzis ievērojamus panākumus. Polijā ir daudz darīts, lai pat vismazākajās skolās līdz 2021. gadam tiktu ierīkots internets, radītas multimediju klases. Tas dos iespēju skolēniem pievienoties eTwinning projektiem. Konferencē tika atzīmēts, ka daudzās skolās dalība eTwinning projektos ir iekļauta skolas programmā.

Pirms svinīgajām vakariņām, kurās tika apbalvoti Eiropas komisijas izvēlētie 2016./2017. mācību gada eTwinning  projektu  „Nacionālā eTwinning balva 2017” finālisti un uzvarētāji, konferences dalībnieki piedalījās interaktīvā ceļojumā pa dažādām stacijām, kurās varēja pārbaudīt savas zināšanas pasaules mākslā, arhitektūrā, zinātniski tehniskā progresa jautājumos, kā arī piedalīties atrakcijās – balonu piepūšanas eksperimentā, fiziski īpaši nepiepūloties.

Konferences laikā varēja piedalīties 48 darbnīcās (workshop sessions). Diemžēl konferences dalībniekiem bija iespēja apmeklēt tikai 4 darbnīcas. Vienu no četrām darbnīcām, kuru apmeklēja Regīna Urbanoviča, vadīja Milena Popova. Šajā nodarbībā tika demonstrēti internetresursi informācijas atrašanai dažādās kultūras jomās un mācību priekšmetos. Liela vērība  interneta izmantošanai tika veltīta arī ,,STEM un kultūras mantojums” nodarbībās

Darbnīcā „eTwinning projektu uzvarētāji vecuma grupā 12-15 gadi” dalībnieki dalījās projektu veidošanas pieredzē, stāstīja par aktivitātēm, kuras palīdzēja sasniegt projekta mērķus un rezultātu. Veiksmīgākais šajā vecuma grupā bija Francijas, Vācijas, Spānijas, Somijas, Čehijas, Latvijas skolēnu un skolotāju komandas projekts “ICT World 2017”. Šī projekta komanda uzskata, ka datoriskā domāšana un pirmās kodēšanas iemaņas ļoti svarīgas studentiem, kuriem jābūt gataviem nākotnes profesionālajai dzīvei. Tika stāstīts par programmu SCRATCH un GEOGEBRA izmantošanu.

 Nodarbība ,,Mūzika iedvesmai” mūs ievadīja apbrīnojamā mūzikas pasaulē. Ar mūzikas taurītēm  «boomwhackers», kas pārliecinoši iekarojušas pasaules popularitāti, mēs pietuvinājāmies brīnišķīgajai mūzikas pasaulei, atskaņojot pazīstamas melodijas, izmantojot šīs taurītes dažādām spēlēm. Ar zvaniņu palīdzību (katram zvaniņam sava krāsa – attiecīgi nots) mēs iemācījāmies 7 notis.

Pēc trim dienām ar aizraujošām plenārsēdēm, semināriem, darbnīcām un diskusijām eTwinning konference Varšavā noslēdzās. Konferences dalībnieki iepazinās ar interesantiem cilvēkiem, guva jaunas zināšanas un idejas, ko izmantot savā darbā un jaunos starptautiskajos projektos.

 

Sagatavoja Regīna Urbanoviča, direktores
vietniece izglītības jomā un matemātikas skolotāja