DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Brīnišķīgais ceļojums uz Siguldu

12.oktobrī mūsu skolas labākie skolēni (teicamnieki, konkursu uzvarētāji, labākie sportisti) tika apbalvoti ar  neaizmirstamu ceļojumu — ar ekskursiju  uz Siguldu. Mēs apmeklējām daudz brīnišķīgu apskates vietu: Gūtmaņa alu, Livonijas ordeņa pili  un Turaidas muzejrezervātu. 

Pirmā apskates vieta bija uz 1207. gadā celto Livonijas ordeņa Siguldas pili. Viduslaiku aura piesaista daudzus apmeklētājus un mēs nebijām izņēmums. Pilsdrupās  varējām pastaigāties pa senajiem mūriem, uzkāpt torņos un iejusties Livonijas ordeņa brāļu ikdienā. Vēl viena apskates vieta bija Turaidas muzejrezervāts. Tur iespējams iepazīties ar ekspozīcijām par arheoloģijas, kultūras un mākslas vēsturi. Ekskursijas dalībnieki uzzināja par daudziem stāstiem – gan par viduslaiku pili un baznīcu, gan Gaujas lībiešiem, seno muižas centru un Dainu kalnu. Mūsu pēdējais apskates objekts bija Baltijas lielākā ala — Gūtmaņa ala. Ala ir ne tikai interesants ģeoloģisks piemineklis, bet arī nozīmīga kultūrvēsturiska un nostāstiem apvīta vieta. Taču šķiet, ka tās lielākā vēsturiskā vērtība ir senie uzraksti uz alas sienām un griestiem. No alas iztek avots, kuram, kā uzskata, piemīt dziednieciskas īpašības.

Rudens — zelta laiks Siguldā. Visur bija daudz apbrīnojamu zeltainu lapu, un mēs varējām apstāties baudīt šo skaistumu. Pēc visu šo gleznaino vietu apskates tika pārbaudīta mūsu fiziskā sagatavotība un izturība — lai varētu apskatīt skaistās Siguldas ainavas, bija jāpārvar neskaitāmi pakāpieni augšup. Visi bijām noguruši, bet tas bija to vērts! Paldies skolas administrācijai par brīnišķīgo ekskursiju!

 

Sagatavoja N.Matjuhina un M.Cvetinska, 9.a kl.