DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Brauciens uz Briseli

Pavisam nesen no š.g. 27. septembra līdz 29. septembrim 4 mūsu skolēni — Aleksandrs Kaufmans (9.a), Rostislavs Osipovs (9.a), Valērija Pečonka (10.), Nikole Červinska (10.) — kopā ar angļu valodas  skolotāju Žannu Špoģi apmeklēja Beļģijas valsts galvaspilsētu Briseli. Brauciens bija lieliska balva par mūsu vidusskolas veikumu Eiropas projekta  ietvaros. Ar Eiropas Parlamenta deputāta Andreja Mamikina atbalstu Briselē mēs apmeklējām Eiropas Parlamentu, kur uzzinājām informāciju par citu valstu deputātiem, sēdēm Briselē un Strasbūrā.

Ekskursijas vadītāja pastāstīja, kā veidojas parlaments, cik valstis un kandidātvalstis ir Eiropas Savienībā. Iepazināmies  ar pieņemtajiem likumiem, kuri attiecas arī uz Latviju: vai var dzert ūdeni no krāna, par vienotu mājas tarifu, lidostas sniedz kompensācijas par kavētajiem reisiem un citām sadzīviskām lietām.

Pēc ekskursijas pa Eiropas Parlamentu tikāmies ar Andreju Mamikinu. Mēs piedalījāmies diskusijā, uzdevām interesējošus mūs jautājumus. A. Mamikins pastāstīja, kā strādā Eiropas Parlaments, kā notiek sēdes, kā izskatās sēžu zāle un parādīja mūsu parlamentāriešu darba vietas. Pēc tam katrs varēja aprunāties ar Latvijas deputātu.

Nākamajā dienā mūsu  plānā ietilpa ekskursija pa Briseli. Tā sākās ar pilsētas vēsturiskās daļas apmeklēšanu. Iepazināmies ar brīnišķīgo gotikas stila arhitektūru, apskatījām Briseles rātsnamu un vairākas ģildes, ko tagad izmanto Briseles mērs. Aplūkojām Briseles galvenos simbolus  — čurājošo puisēnu, meiteni un suni.

 Pēc pilsētas vēsturiskā centra apmeklēšanas devāmies uz pilsētas otro daļu, kas atrodas  nelielā kalnā. Šis pilsētas rajons var lepoties ar daudzveidīgiem muzejiem, kas veltīti mūzikai, mākslai. Dažādas baznīcas un katedrāles – Dievmātes kapela, Dievmātes baznīca, Svētā Miķeļa un Svētās Gudulas katedrāle. No augšas varējām vēlreiz aplūkot pilsētas vēsturiskās celtnes.

Priecājāmies par iespēju nogaršot Beļģijas nacionālos ēdienus – vafeles, dažādas šokolādes, ēdienus ar garnelēm. Var teikt, ka visi nacionālie ēdieni bija ļoti garšīgi.

Mājās  atgriezāmies ļoti iedvesmoti un laimīgi par gūtajiem iespaidiem Eiropas Parlamentā un Briselē.

Žanna Špoģe: «Esmu patiesi gandarīta, ka mums izdevies lielisks brauciens un mūsu skolēniem bija iespēja iepazīt Eiropas Savienības galvaspilsētu, savām acīm redzēt Eiropas Parlamenta ēku, tikties ar dažādiem cilvēkiem un iepazīties ar to, kā tad īsti darbojas ES struktūra. 

           Vēlamies izteikt pateicību Eiropas Parlamenta deputātam Andrejam Mamikinam par piedāvāto iespēju, skolas administrācijai par atbalstu, kā arī A. Mamikina palīdzei N. Sisojevai, kura lieliski organizēju mūsu ceļojumu un ekskursiju.

 

Sagatavoja: Valērija Pečonka un Žanna Špoģe