DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

 Erasmus+ pieredzes apmaiņas seminārs Portugālē

Pavisam nesen pedagogiem no 6 valstīm (Polija, Turcija, Spānija, Rumānija, Latvija, Grieķija) Erasmus+  Eiropas projekta “PIE – Parent Involvement in Education – To Get Sweet Results” (“Vecāku dalība bērnu izglītošanā, labāko rezultātu sasniegšanai”) ietvaros bija iespēja apmeklēt pilsētu Funšalu  Madeirā (Portugālē). No Latvijas delegāciju pārstāvēja divi  Daugavpils 16.vidusskolas pedagogi.

Madeira – vulkāniskas izcelsmes salu arhipelāgs, ko veido Madeira un Portu Santu, kā arī divas nelielas neapdzīvotas saliņas, kurās apmetas gājputni. Arhipelāgs atrodas 1000 km uz DR no Lisabonas un 700 km attālumā no Āfrikas piekrastes. Smaragdzaļo salu sauc arī par “mūžīgā pavasara salu” Atlantijas okeāna vidū.

Vizīte Portugālē sākās ar sengaidītu projekta dalībnieku tikšanos Funšalas vidusskolā. Skolā mācās 1500 motivēti skolēni un strādā 142 profesionāli un radoši pedagogi. Skolēni kopā ar pasniedzējiem sagatavoja brīnišķīgu koncertu: bērni spēlēja ģitāru, uzstājās svilpotāju ansamblis, 9.klašu skolēni dziedāja dziesmas par skolu, ģimeni un draugiem. Šai skolai patīk uzņemt viesus.

Dalībnieku sapulcē projekta Erasmus+ vadītāja no Turcijas Selma Ture parādīja kompetences bloknota bukletu (skolēnu, vecāku, pedagogu personīgās dienasgrāmatas). Lietišķs bukleta dizains – tas ir milzīgs visu Eiropas projekta dalībnieku darbs un ieguldījums. Maijā katra dalībnieku valsts publicēs un izplatīs bukletu divās valodās – angļu un dzimtajā valodā. Gribētos atzīmēt, ka Daugavpils 16.vidusskolas  Eiropas klubs jau sen ir sagatavojis visus materiālus projektam.

Tikšanās gaitā projekta dalībnieki  iepazīstināja ar savu paveikto darbu, kas saistīts ar kopīgo  kalendāru, kurš drīzumā tiks publicēts un piedāvāts visiem projekta dalībniekiem nākamajam 2017./2018. mācību gadam. Apspriešanas laikā Selma Ture  un kolēģi no Portugāles, Rumānijas, Spānijas prezentēja mums nelielas filmas, speciāli sagatavotas nākamajam projekta pasākumam – konferencei, kura notiks maijā.

Nākamajā dienā notika aizraujoša stunda: portugāļu valoda kā svešvaloda, kur katrs varēja iemācīties jaunus vārdus un frāzes, iepazīties ar portugāļu kultūru un vēsturi. Nopietna skolotāja pacietīgi atbildēja uz daudziem jautājumiem, laboja nepareizi pateiktos vārdus  un ar prieku mācīja sarežģīto portugāļu valodu. Stundas nobeigumā viņa iepazīstināja ar portugāļu nacionālajiem ēdieniem un interesējās par katra dalībnieka valsts tradīcijām un kultūru. 

Svarīgi  bija iepazīties ar Funšalas  skolas vadības, metodiķu, Universitātes karjeras speciālistu darbu, apmeklēt ķīmijas, bioloģijas un robotikas nodarbības. Jāatzīmē, ka  skolēni ir ļoti sabiedriski, atklāti un  labi prot angļu valodu.

Mums bija liels gods apmeklēt  Madeiras salas vadības pili un ar Madeiras galvu parunāt par katrai valstij svarīgiem jautājumiem: par ekonomiku, kultūru, izglītību, atalgojuma sistēmu, sportistiem un slaveniem cilvēkiem. Funšalas pilsētas iedzīvotāji lepojas ar savu tautieti, slaveno portugāļu futbolistu Cristiano Ronaldo.

Gribētos pateikties portugāļu kolēģiem par  iespēju iepazīties ar izglītības sistēmu Portugālē un izklāstīto informāciju par valsts tradīcijām, kultūru,  ekonomiku, kā arī par iespēju piedalīties ekskursijā pa Madeiras salu, apmeklēt botānisko dārzu, prezidenta pils parku, portugāļu laukus un izbaudīt valsts kolorītu.

 

Daugavpils 16.vidusskolas projekts “PIE – Parent Involvement in Education – To Get Sweet Results ” (“Vecāku dalība bērnu izglītošanā, labāko rezultātu sasniegšanai”)
(Eiropas Savienības Erasmus+ programmas pamatdarbības Nr.2 (KA2) starpskolu stratēģiskās partnerības projekta finansējuma  līgums Nr.2016-1-TR01-KA219-034898_3)  līdzfinansē Eiropas Savienība.
Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājas lapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+

Sagatavoja: Ž.Špoģe, O.Dukšinska