DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Krievu valodas un literatūras nedēļa

No 20. līdz 24.martam skolā noritēja krievu valodas un literatūras nedēļa.

Pirmdien, 20.martā, 4. -10. klašu skolēniem garo starpbrīžu laikā tika piedāvāts pārbaudīt savas zināšanas un prasmes radošajās darbnīcās “No pirmās rotaļlietas līdz pirmajai grāmatai”, “Ceļojums krievu sakāmvārdu pasaulē”, “Runājam pareizi!”, “Nenopietni par nopietno”.

Otrdien, 21. martā, 6. -7. klašu skolēnu komandas piedalījās interaktīvā spēlē “Krievu valodas noslēpumi”. 1.vietu izcīnīja 6.B klases otrā komanda, bet pirmā komanda bija trešā. 2. vietu sīvā cīņā ieguva 6.A klases komanda.

Trešdien, 22.martā, noritēja literārā zibakcija: 5. -7. klašu skolēni lasīja A.Puškina “Pasaku par caru Saltanu”, bet 8. – 11. klašu skolēni un skolotāji lasīja A.Puškina vārsmās uzrakstīto romānu “Jevgeņijs Oņegins”. Zibakcija tika filmēta. Filma pašlaik ir montāžā, drīzumā to varēs noskatīties skolas mājas lapā.

Ceturtdien, 23.martā, notika tikšanās literārajā viesistabā, kur mūsu skolas jaunie dzejnieki un prozaiķi lasīja savus daiļdarbus. Bija ļoti patīkami redzēt, ka, neskatoties uz gadu ilgo pārtraukumu, radošo darbu skaits skolā nesamazinās. Vēl patīkamāk ir tas, ka parādās arvien jauni autori, jauni žanri, bet tas nozīmē, ka dzīve turpinās, ka radošo dzirksti nevar apstādināt. Jaunie autori runāja par mūžīgām vērtībām, par apkārtējo pasauli, par to, kas viņus uztrauc, kas viņiem dod cerību. “Mūsdienās daudzi cilvēki visam zina cenu, bet nesaprot īstās vērtības,” rakstīja Enn Lander.

Anastasija Slobodeņuka (9.B), Marija Cvetinska (7.A),  Dārija Raciņa (7.B), Nadežda Černova (6.A) labi zina, kas ir cilvēka dzīves patiesās vērtības. Tām viņas arī veltīja savus dzejoļus un pasakas. A. Bloks ir teicis: “Jo vairāk jūti saikni ar dzimteni, jo reālāk iedomājies to kā dzīvu organismu”. Šos vārdus savos darbus apliecināja Diana Tiliševska (7.B), Elīna Avotiņa (8.B), Žanna Šileinis-Šileiko (8.B). “Daba par visu ir parūpējusies tā, ka visur vari atrast, ko mācīties.” Kā var nepiekrist šiem Leonardo da Vinči vārdiem, kad dzirdi Andreja Terehova (8.B) un Annas Siņicas (8.B) darbus, kas uzrakstīti kā dzīvnieku monologi. “Mīlestība ir viena, bet tās paveidu – tūkstoši,” tā teica franču  filozofs Fransuā Larošfuko. Mēs meklējam vienīgo, īsto. Saceram par to dzeju, kā Anna Vasiļjeva (8.A), veltām sonetus, kā Viktorija Andrejeva (10.), Marija Nipāne (10.) un Tatjana Čumičkina (10.). Jācenšas katrā lietā saskatīt to, ko vēl neviens nav redzējis. Viegli pateikt, bet ne viesiem izdodas to īstenot. Bet Ekaterina Antonyuka (9.A) to prot – viņa iepazīstināja ar jaunu lomu kvestu žanru. A. Solžeņicins rakstīja miniatūras, un ļoti patīkami, ka šim rakstniekam ir sekotāja — Irina Abramova (9.A).

Grāmatu, kurā visi vārdi uzrakstīti ar lielo sākuma burtu, grūti lasīt; grūti dzīvot dzīvi, kurā visas dienas svētdienas. Tiem, kas piedalījās krievu valodas un literatūras nedēļā, tas nedraud. Viņu dzīve ir pilna enerģijas, domu, kustības. Tie ir radoši cilvēki, un kāda laime ir zināt, ka tādi cilvēki mācās mūsu skolā .

Krievu valodas un literatūras skolotāju MK vadītāja Žanna Ugarenko