DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Pieredzes apmaiņas seminārs Spānijā

No š.g. 20. līdz 24.februārim notika  Erasmus+ projekta 2.mobilitāte Spānijā (Seviljā). No Daugavpils 16.vidusskolas piedalījās skolas direktore Olga Dukšinska un angļu valodas skolotāja Žanna Špoģe. Pirmajā dienā projekta dalībnieki no Latvijas, Portugāles, Polijas, Rumānijas un Grieķijas izbaudīja jauku dienu skolā I.E.S. Antonio Dominguez Ortiz.

Darbs Seviljas skolā ir ļoti nopietns un atbildīgs, jo šeit mācās imigrantu bērni ar neparastu likteni un skolotāji, strādājot ar šiem bērniem,  vēlas sasniegt labākus rezultātus, iemācīt viņus būt tolerantiem, mērķtiecīgiem un tāpēc liela uzmanība tiek veltīta sadarbībai ar vecākiem un sabiedrību. Visas dienas garumā varējām dzirdēt atslēgvārdus: uzticība viens otram, interešu izglītība, atbalsts ģimenei un skolēniem.

Gribētos atzīmēt, ka pilsētas pašvaldība ļoti nopietni plāno darbu ar šiem bērniem un uz pasākumu ir ieradušies gan pilsētas galva, gan izglītības pārvaldes pārstāvji, kā arī izglītības inspektors. Bija interesanti uzklausīt viņu viedokli, dzirdēt novēlējumus projekta dalībniekiem.

Mēs apmeklējām skolas izstādi ar slavenā spāņu mākslinieka – Bartolome Esteban Murillo darbu kopijām, skolēnu izpildījumā. Noklausījāmies skolas kora dalībnieku priekšnesumu. Bērnu izpildījumā skanēja Flamenko dziesmas. Vēlāk visi projekta dalībnieki prezentēja sagatavotos savas valsts mājas darbus: kluba aktivitātes, personīgās dienasgrāmatas, logo izstrādes jautājumus, kā arī vienota kalendāra izstrādi 2017.gadam ar skolēnu, vecāku un valsts slaveno cilvēku izteicieniem.

Spāņu draugi sagatavoja ļoti interesantu programmu: bija iespēja apmeklēt Seviljas pilsētas domi, kur mūs sagaidīja pilsētas vadība un bija organizēta ekskursija. Pilsētas domes ēka uzcelta 1527.gadā skaistā spāņu renesanses stilā.

Atstāja patīkamu priekšstatu Seviljas katedrāle. Tā ir lielākā katedrāle Spānijā un trešā lielākā Eiropā. Ēka aizņem 1 ha lielu platību un iekļauta  Ginesa rekordu grāmatā.

Projekta organizatori  organizēja kopēju ekskursiju ar skolēniem un vecākiem, kā arī ar projekta dalībniekiem uz Kordobu.

Mūsu ekskursija sākās no Medinas Azaharas apmeklēšanas. Šī pils-cietoksnis ir dibināta 10.gadsimtā. Bija iespēja noskatīties informatīvo video un  pēc tam pastaigāties pa pilsdrupām. Nākošā apmeklējuma vieta bija Kordobas katedrāle mošejā  (Mezquita). Pateicoties bagātai vēsturei un daudzveidīgai ietekmei mošeja savieno sevī dažādu laikmetu arhitektūras stilus. Tā ir unikāla katedrāle, jo atrodas musulmaņu mošejas vidū un ir uzcelta 16.gadsimtā.

Nākamajā dienā Erasmus+ starptautiskā komanda atkal ir sapulcējusies I.E.S. Antonio Dominguez Ortiz skolā. Projekta dalībnieki kopā ar spāņu skolotājiem varēja izteikt savu viedokli par skolēniem un vecākiem. Katra grupa un katra valsts prezentēja savu viedokli par skolēnu vajadzībām, izglītības iespējām valstī, kādu atbalstu viņi sagaida no pedagogiem, runāja par sadarbību ar ģimenēm, par problēmām un ieguvumiem, par tālākizglītības iespējām un karjeras izvēli. Katrā valstī ir savas nianses un īpatnības. Nepārtraukti skanēja vārdi: tolerance, izglītība, vide, intereses un karjera.

Semināra noslēgumā atbildīgā par visu projektu Selma Ture no Turcijas nosprauda mērķus turpmākajam darbam un kopā ar skolas direktoru un spāņu kolēģiem pasniedza sertifikātus.

 

Daugavpils 16.vidusskolas projekts “PIE – Parent Involvement in Education – To Get Sweet Results (“Vecāku dalība bērnu izglītošanā, labāko rezultātu sasniegšanai”)
(Eiropas Savienības Erasmus+ programmas pamatdarbības Nr.2 (KA2) starpskolu stratēģiskās partnerības projekta finansējuma  līgums Nr.2016-1-TR01-KA219-034898_3)  līdzfinansē Eiropas Savienība.
Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājas lapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+

Sagatavoja: Ž.Špoģe, O.Dukšinska

 

 

 

 

Spānija - 2017