DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Ēnu diena 2017

Ēnu diena ir visā pasaulē populārs skolēnu karjeras izglītības pasākums. Latvijas Ēnu diena ir biedrības Junior Achievement Latvija preču zīme. Ēnu dienas laikā skolēni atrod un apmeklē kādu noteiktu darba vietu un vismaz 4 stundas vēro ēnu devēja darbu un pienākumus. Tas dod iespēju attīstīt un pilnveidot individuālo karjeras vadību (plānošanas prasmes, apzināt savas intereses, darba prioritātes un darba perspektīvas).

Šogad Ēnu diena tika rīkota 15. februārī, tajā piedalījās arī mūsu skolas audzēkņi.

***

Ēnu dienā es uzzināju daudz interesanta un jauna. Es pirmo reizi apmeklēju Daugavpils novada domi un uzzināju par tās darbu, darbiniekiem un galvenajiem uzdevumiem.

Sākumā bija neliela prezentācija par Daugavpils novada domi. Pēc tam es ēnoju Informācijas tehnoloģiju nodaļas vadītāju Ivaru Smanu. Viņš parādīja man savu darba vietu un pastāstīja par profesijas izvēles ceļu. Tā kā es vēlos saistīt savu nākotnes profesiju ar tehnoloģijām, Ivars Smans iepazīstināja mani ar IT administratoriem, kuri deva padomus par studiju programmas izvēli, stāstīja par profesijas trūkumiem un priekšrocībām. Uz visiem saviem jautājumiem es saņēmu konkrētas un plašas atbildes. Man bija iespēja sadarboties ar profesionāļiem un izmēģināt sevi IT speciālistu darbā. Ēnu dienas nobeigumā mūs intervēja par iespaidiem, uzdāvināja mazus suvenīrus un izsniedza apliecības par piedalīšanos šajā projektā.

Visiem skolēniem es iesaku nākamgad piedalīties Ēnu dienā, jo šis pasākums ļauj iepazīties ar konkrēta darbinieka ikdienu, palīdz izvēlēties piemērotāko profesiju.

Veronika Petkeviča, 12.klase

 

***

15.februārī es ēnoju Dautkomā, kur man bija iespēja iepazīties ar avīzes “Seičas” redaktora darbu. Es uzzināju, kā katru nedēļu top jaunais avīzes numurs. Tas ir kā neliels dzīvs organisms. Izrādās, ka redaktora darbs nav tik viegls. Ir jābūt ļoti uzmanīgam, lai avīzē nebūtu kļūdu, arī kreatīvam, lai katra lappuse būtu interesanta lasītājam.

Jūlija Kaļiņina, 10.klase

***

15.februārī Ēnu dienas ietvaros es ēnoju fotogrāfu Juriju Dunaiski. Mums bija uzdevums – fotografēt citus ēnotājus. Pārsteidzoši, bet es iepazinu ne tikai fotogrāfa darbu, bet arī uzzināju, kā strādā ugunsdzēsēji, policisti, neatliekamās palīdzības darbinieki un žurnālisti.

Sākumā mēs apmeklējām policijas iecirkni, kurā iepazināmies ar Kseniju Belovu, kas pastāstīja par policista ikdienu, darba uzdevumiem. Pēc tam apmeklējām ugunsdzēsēju dienestu, kurā uzzinājām, kā notiek izbraucieni uz izsaukumiem. Izrādās, ka ugunsdzēsēja ekipējums sver vairāk par 25 kilogramiem.

Šī diena bija kā mazs piedzīvojums, ieskats dažādu profesiju pārstāvju ikdienā.

Veronika Kaškure, 10.klase

 

Informāciju sagatavoja pedagoģe – karjeras konsultante

Anželika Anufrijeva