DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Erasmus+ projekts

Daugavpils 16.vidusskolas projekts “PIE – Parent Involvement in Education – To Get Sweet Results (“Vecāku dalība bērnu izglītošanā, labāko rezultātu sasniegšanai”)

 (Eiropas Savienības Erasmus+ programmas pamatdarbības Nr.2 (KA2) starpskolu stratēģiskās partnerības projekta finansējuma  līgums Nr.2016-1-TR01-KA219-034898_3)

 

Cilvēks ir bagāts tad, kad viņam ir mīloša ģimene un labi draugi. Atrast jaunus draugus, iepazīties ar Eiropas valstu kultūru ,tradīcijām, uzzināt par inovācijām izglītībā – šo iespēju deva projekts Erasmus+, kurā piedalās mūsu skola.

Iespējams, ka ne visi vēl zina, kas slēpjas aiz vārda „ERASMUS”. Tas mūs noved 16. gs. ziemeļu renesanses laikmetā pie tā laika „domu pavēlnieka”- nīderlandiešu humānista Roterdamas Erasma. Viņu var nosaukt par pirmo globālistu cilvēces vēsturē; filozofs apbraukāja visu Eiropu, pasniedza un mācījās daudzās tā laika Eiropas universitātēs, gūstot jaunas zināšanas un pārņemot citu valstu kultūras pieredzi.

No 2016. gada 21. līdz 25.novembrim mūsu skola uzņēma viesus no Eiropas valstīm: Spānijas, Turcijas, Portugāles, Rumānijas, Polijas un Grieķijas. Atklātie, smaidošie, draudzīgie viesi ar interesi iepazinās ar mūsu skolēniem, skolotājiem un vecākiem; apmeklēja stundas un ārpusklases nodarbības. Viņiem tika sagatavota interesanta kultūras programma.

Pirmdien pēc iepazīšanās ar skolu mūsu viesi devās uz Daugavpils Māla mākslas centru. Podniecība ir sena un tradicionāla Latgales nodarbe, spilgta kultūras dzīves pazīme. Tāpēc tik interesanti bija iepazīties ar brīnišķīgajiem podnieku meistarības paraugiem un arī pašiem pamēģināt izveidot savu šedevru. Katrs veidoja kaut ko citu, atklājot savas dvēseles noslēpumu. Ir tik patīkamai, ka šodien dažādos lielās Eiropas nostūrīšos stāv māla figūriņas, kas atgādina par mūsu Latviju.

Otrdien delegāciju svinīgi uzņēma Daugavpils pilsētas domē, tas vēlreiz apliecina šī projekta nozīmīgumu.

Trešdienu ilgi atcerēsies ne tikai viesi, bet arī daudzi 8. – 9. klases skolēni, jo šajā dienā mēs visi kopā devāmies ekskursijā pa Latgali. Aglona — mūsu novada pērle, tā garīgais centrs un pasaules mēroga svētvieta —  mūs sagaidīja ar pelēkām debesīm. Taču pēc dievnama apmeklējuma sirdī kļuva gaiši.

Pēc tam mūs sagaidīja Andrupenes lauku sēta – etnogrāfisks muzejs, kur zem klajas debess var aplūkot XX gs. celtnes, instrumentus, sadzīves priekšmetus. Interesantais stāsts par latgaliešu ikdienu, garšīgās pusdienas, latgaliešu dziesmas un izklaides nevienu neatstāja vienaldzīgu. Priecājās visi.

Ceturtdien viesi apmeklēja muzeju, kurš ir mūsu pilsētas lepnums un vizītkarte. Marka Rotko mākslas centrs – vienīgā vieta Austrumeiropā, kur var iepazīties ar visā pasaulē pazīstamā mākslinieka, abstraktā impresionista, oriģināldarbiem. Apskatījām arī pazīstamu Latvijas un ārzemju mākslinieku darbu izstādes. Te bija gan gleznas, gan grafika, gan tekstils, keramika un fotogrāfijas. Palaimējās redzēt arī izstādi no Aleksandra Vasiļjeva tērpu kolekcijas. Šajā dienā mēs atvadījāmies, apmainījāmies ar adresēm, telefoniem, dāvanām. Bet pats galvenais – ar sirds siltumu. Mēs esam tik dažādi, mums ir dažāda ādas krāsa, valoda, taču mēs kļuvām tuvāki cits citam, jo galvenā valoda uz zemes ir mīlestības valoda.

Projekts deva mums iespēju saprast, ka Eiropa esam mēs! Eiropa – tās ir mūžīgās vērtības: ģimene, tolerance, brīvība, kultūra. Un vēl – jauni draugi un iespējas.

Mūsu projekts ceļā ir jau trīs mēnešus. Priekšā daudz jauna darāmā un veicamā. Kurš ar mums? Pievienojieties, mēs jūs gaidām! Garlaicīgi nebūs!

Informāciju sagatavoja Svetlana Zarjanova

un skolas avīze AGU

Tālr. 65476141

M.t. 29238744