DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Daugavpilī notika Eiropas sapņu karnevāls

16. maijā Daugavpils 16. vidusskolā valdīja īpaši svinīga, taču nepiespiesta gaisotne. Skolas fasāde bija rotāta ar Eiropas Savienības valstu karogiem,  baloniem ES raksturīgās krāsās, pie ieejas valdīja rosība, bet zālē skanēja mūzika, bija dzirdamas trokšņotāju, dūdiņu, saukļu un papīra salūta skaņas.  Daugavpilī pirmo reizi notika Eiropas sapņu karnevāls. Pasākumu organizēja Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā Eiropas dienas ietvaros, kas tiek svinēta 9. maijā. Ikgadējie miera un vienotības svētki ir viens no Eiropas simboliem, kas tika radīti, lai stiprinātu eiropiešu vienotību. Smagajā cīņā starp pretendentiem 16. vidusskola ieguva tiesības uzņemt Eiropas sapņu karnevāla dalībniekus. 7 komandas no sešām Daugavpils skolām pretendēja uz galveno balvu intelektuālajās sacensībās – ceļazīmi uz Strasbūru.

Konkurss sākās ar mājasdarba prezentāciju – sagatavot un parādīt video rullīti par savu Eiropas Savienības nākotnes redzējumu. Diskusijā ar Eiropas Parlamenta deputātu Andreju Mamikinu tika pārrunātas Eiropas Savienības attīstības perspektīvas. Žūrijas locekļi novērtēja nebērnišķīgo jautājumu oriģinalitāti, gudrību, sniedzot atbildes, un jauniešu priekšstatu dziļumu par kopējās Eiropas mājas nākotni. Izejot Eiropas vērtību labirintu, jaunieši uzsvaru lika uz brīvību, vienlīdzību, cieņu, solidaritāti, civiltiesībām. Vērtību orientieri bērniem un pieaugušajiem ir nedaudz atšķirīgi, taču tos visus caurstrāvo labestība un radošums.

Tika pārbaudītas arī konkursantu zināšanas par ES, dalībvalstu skaitu un svešvalodu zināšanas. Žūrija vērtēja arī komandu karnevāla tērpus, ar kuriem tās attēloja piederību kādai no ES dalībvalstīm. Konkursa noslēgumā tika apbalvotas visas komandas, bet dažas no tām ieguva uzreiz vairākas balvas. Divas speciālās balvas no Eiropas Parlamenta deputāta saņēma viena no 12. vidusskolas komandām „Green Specter”, bet  15. vidusskolas audzēkņi, kas veidoja videosižetu, balvā ieguva braucienu uz Briseli. Speciālo balvu no Daugavpils pilsētas domes par visneordinārāko jautājumu, kas deputātu ievērojami apmulsināja un lika padomāt, saņēma Daugavpils krievu vidusskolas – liceja komanda „Zelta Rasa”. Tā saņēma arī galveno balvu – Eiroskolas ceļazīmi uz Eiropas Parlamentu Strasbūrā.